Vilket är bästa filformatet för e-post?

Vill du ha hjälp att sälja bättre på nätet?

Filmrulle

Vilket är bästa filformatet för e-post?

Det finns många olika filformat och dom varierar alla i storlek och kvalitet. Dessutom kan dom ha bättre eller sämre stöd i olika e-postklienter. Men vilket är det allra bästa filformatet för e-post?

Lauren Smith guidar genom för- och nackdelar för dom tre vanligaste formaten i en artikel på Litmus.com. Det här är en sammanfattning av dom viktigaste punkterna:

JPEG eller JPG kan innehålla upp till 16,8 miljoner färger. Varje enskild pixel innehåller 24 bitar information. Genom att välja hur mycket filen ska komprimeras tappar den i kvalitet, men också i storlek. Däremot kan många bilder minskas rejält, men med en bibehållen kvalitet som duger för e-post.

Filformatet är framför allt bra för bilder med många färger och utan skarpa kanter, som fotografier. Det är oftast bra för att förminska filstorleken, men är sämre för exempelvis text.

GIF kan bara visa upp till 256 färger, men är bra för enkla illustrationer som logotyper och ikoner. Enskilda färger kan göras genomskinliga, vilket innebär att man kan lägga GIF-filer över en färgad bakgrund utan att det blir några synliga kanter.

Filformatet är populärt eftersom det kan animeras. Det är ett bra format för text, men filerna kan bli ganska stora.

PNG har många fördelar. Bland annat kan filerna bädda in en textbeskrivning som kan hittas av sökmotorer. Även PNG har stöd för transparens och ger generellt sett mindre filer än GIF.

Det finns två olika varianter, PNG-8 och PNG-24. Den mindre varianten är begränsad till 256 färger, med mindre filstorlek som följd. Den större klarar miljontals färger.

Eftesom filerna inte tappar i kvalitet när dom komprimeras blir ofta PNG större är JPEG. Det finns webbläsare som inte stöder filformatet.

Vilket format är bäst?

Svaret på frågan vilket filformat som är bäst för e-post är helt enkelt att det beror på vilken typ av bild det är och vad man ska ha den till.

JPEG är bäst för foton eller om man behöver förminska filstorleken. GIF är valet om man ska göra en animation. PNG är formatet för att lägga till en logotyp.

Hela originalinlägget med exempel och länkar för vidare läsning hittar du här.

Foto: Pixabay, CC0

Om författaren Torbjörn Sandblad

"Jag lever digital kundkommunikation varje dag med en passion för att hitta rätt vägar för rätt budskap. I kombination med min bakgrund som företagsekonom och ett flertal år som säljare ute på fältet ser jag hur den digitala marknadsföringen både kan ge fantastiska data och samarbeta med det personliga mötet för att förbättra försäljningen och nå affärsmålen. Alla mina blogginlägg har som syfte att ge en ny idé eller insikt för hur ni kan bli ännu bättre på att nå ut till era kunder i digitala kanaler."

följ mig på:

Lämna en kommentar