Med data från Google Search Console kan du hitta enkla förbättringar som ger direkta resultat. Här berättar jag hur ett tillägg på två ord tog en sida från andraplatsen till förstaplatsen i Googles sökresultat.
Följ sedan mitt exempel för att på samma sätt ta enkla placeringar.
Om du tittar på din data kring dina besökares beteende kan du lära dig mycket som det inte går att sitta på kammaren och klura ut.
I det här fallet upptäckte jag att folk använde “fel” begrepp i större utsträckning än rätt, vilket innebar missad trafik!
Det korrekta uttrycket på min sida fick helt enkelt stryk i sökresultatet av en betydligt sämre sida, men som bättre mötte besökarnas sätt att ställa frågan.
Kort sagt hade jag en straffspark för att nå förstaplatsen om jag bara kunde släppa lite på prestigen och flika in det uttryck som jag nu såg att många faktiskt använder.
Hänger du med? Jag ska göra det mer konkret.
I Google Search Console kan du se vilka sökfrågor din webbplats visas för i sökresultatet. Du får statistik för antal visningar, klick och position.
Det är väldigt intressant läsning som kan ge fin information om luckor där du missar potentiell trafik.
På en webbplats jag driver med olika frågeställningar kring torra ögon finns en sida som behandlar dom meibomska körtlarna, små oljeproducerande körtlar i ögonlockskanterna.
En väldigt relevant sida eftersom dessa spelar en nyckelroll vid problem med torra ögon, vilket kliniken utreder och behandlar.
Den som söker information om körtlarna har oftast besvär med dom (annars känner man inte till att dom existerar) och är alltså en potentiell patient.
I Search Console såg jag att vi visserligen var etta för frågan meibomska körtlarna, vilket var syftet med sidan. Däremot var vi bara tvåa för fråganmeiboms körtlar!
Det var extra irriterande eftersom meiboms körtlar (ett felaktigt uttryck) hade fyra gånger så många sökningar som det mer korrekta meibomska körtlarna.
Eftersom jag bara hört ögonläkare prata om dessa körtlar visste jag inte att det var vanligare att uttrycka sig fel än rätt. Inte förrän jag djupdök i data från Search Console.
Första steget var sedan att gå till serpen (Googles resultatsida) för att se vem som hade förstaplatsen.
En ful, gammal och torftig sida. Men… med det “korrekt felaktiga” uttrycket. Det vill säga det som informationssökarna främst använder.
Det enda jag behövde göra var att infoga uttrycket meiboms körtlar på sidan, vilket jag gjorde inom parentes efter det riktiga uttrycket (kallas meiboms körtlar ibland).
Mer än så valde jag att inte göra av två skäl:
Efter två veckor hade det slagit igenom i sökresultatet där jag nu tagit över förstaplatsen även för meiboms körtlar.
"Jag lever digital kundkommunikation varje dag med en passion för att hitta rätt vägar för rätt budskap. I kombination med min bakgrund som företagsekonom och ett flertal år som säljare ute på fältet ser jag hur den digitala marknadsföringen både kan ge fantastiska data och samarbeta med det personliga mötet för att förbättra försäljningen och nå affärsmålen. Alla mina blogginlägg har som syfte att ge en ny idé eller insikt för hur ni kan bli ännu bättre på att nå ut till era kunder i digitala kanaler."
Hur mäter man effekten av SEO-arbetet?
Hur lång tid tar det för SEO att ge resultat?
Mäta resultat från inlägg som inte säljer något?
Yoast SEO läsbarhetsanalys – hur funkar den?
Tungt gravitationsinnehåll får kunden i omloppsbana
Vad ska du titta på i Google Analytics: Expertens 4 rapporter
6 tips: Att undvika idétorka och skapa bra innehåll
Så får du kunden att klicka och sedan köpa