Spela in din egen pod

Vill du ha hjälp att sälja bättre på nätet?

Spela in pod med Audacity 675px

Gratisprogrammet Audacity för ljudredigering

Gratisprogrammet Audacity är utmärkt för att ljudredigering om du till exempel ska spela in en podd eller skapa annat ljud för din marknadsföring.

Ljud kan vara ett väldigt bra sätt att kommunicera med dina kunder. Att producera ljud är visserligen mer komplicerat än att skriva en text, men det är otroligt mycket enklare än att göra video.

Att producera tillräckligt bra ljud för marknadsföringssyften och för att spela in din egen podcast är genomförbart. Även för en lekman. Det kommer att kosta dig mycket mindre än filmproduktion.

Det enda som behövs är egentligen en okej mikrofon och en lugn miljö. För att resultatet ska bli bra kommer det också att krävas viss redigering. Även om ni ska ha en fritt samtal om olika ämnen så se till att förbereda er väl och klippa bort det som inte är bra.

Lyssnarna kommer definitivt att uppskatta materialet mer om ni lägger tid på att klippa.

Gratisprogrammet Audacity har alla funktioner du behöver för redigeringen och är ganska lätt att lära sig.

En stor fördel med välspridda gratisprogram är att det alltid är någon som haft ditt problem före dig, så kör du fast är lösningen allt som oftast bara en googling bort. Ladda upp ljudfiler och sätt igång att testa!

Använd Audacity för att spela in din egen pod

I Audacity “ser” du ljudet.

Smidigast är att skriva ut en lista med alla kortkommandon. Då kommer det att gå mycket snabbare att redigera när du slipper sitta och leta efter knappar.

Precis som på bilden kan man “se ljudet” och klippa bort långa pauser, harklingar eller felsägningar. Tveka inte heller att klippa bort för långa utläggningar eller det som inte tillför något för lyssnaren.

Lär dig ditt manus

Se därför till att ha ett manus, men akta dig för att läsa innantill. Det avslöjar lyssnarna med största sannolikhet och det sänker kvaliteten. Ju bättre du kan ditt manus, ju mer avslappnat går det att förhålla sig till det och rösten blir mer naturlig.

Redan vid inspelningen går det att tänka på redigeringen, så blir det lite galet, ta ett andetag och börja om. Det är inga problem att bryta mitt i en mening. Luckan gör det lätt att klippa bort det som blev fel.

Med Audacity är det lätt att slå ihop två ljudspår och det är enkelt (och väldigt kul!) att fuska med radio.  Spela därför helst in i en miljö utan störande bakgrundsljud och med så lite eko som möjligt.

Lätt att lägga på bakgrundsljud

Vill du ha bakgrundsljud så är det inga problem, men resultatet blir bättre om du tar upp det ljudet separat. Inspelningen kommer gå mycket smidigare och resultatet blir bättre.

Vill “sända från ” en cafémiljö eller ute i skogen så gör inspelningen i en tyst miljö och gå till caféet eller skogen och ställ ut mikrofonen bara för att ta bakgrundsljudet efterhand. Det är väldigt svårt att klippa snyggt i en bullrig miljö och dessutom är det svårt att justera ljudvolymen på det som händer runt omkring om det inte är ett separat spår. Ljudet kan du ju dessutom spara så kan du förflytta lyssnaren till skogen precis när du vill och var du än är.

Om författaren Torbjörn Sandblad

"Jag lever digital kundkommunikation varje dag med en passion för att hitta rätt vägar för rätt budskap. I kombination med min bakgrund som företagsekonom och ett flertal år som säljare ute på fältet ser jag hur den digitala marknadsföringen både kan ge fantastiska data och samarbeta med det personliga mötet för att förbättra försäljningen och nå affärsmålen. Alla mina blogginlägg har som syfte att ge en ny idé eller insikt för hur ni kan bli ännu bättre på att nå ut till era kunder i digitala kanaler."

följ mig på: