Gratis designprogram för dig som inte är designer - Sustenta Communication

Vill du ha hjälp att sälja bättre på nätet?

Därför är Canva fantastiskt

Gratis designprogram för dig som inte är designer

För den som publicerar online är det oundvikligt att använda något designprogram. Text behöver smyckas med bilder och andra grafiska element. Problemet är att det tar mycket tid, kräver kunskap och en annan talang än att skriva, därför är Canva fantastiskt för dig som inte är designer.

Det händer titt som tätt att jag dyker på program eller tjänster, SaaS som det kallas, som jag förälskar mig i spontant och ögonblickligen. Ofta handlar det om enkelhet och funktioner som gör livet lite enklare. Canva tog jag till mig från första stund och kärleken har kanske mognat, men inte minskat.

SaaS, Software as a Service, är ett program du har tillgång till genom ett onlinekonto, ofta knutet till ett månadsabonnemang.

Canva är ett grafiskt designprogram online för dig som inte arbetar med grafisk design! Otroligt enkelt att arbeta med. Snyggt. Och så funktionellt.

Designprogrammet Canva redigeraren är väldigt enkel

En enkel och intuitiv redigerare.

Ibland kompromissas det lite med möjligheterna, men istället har man gjort det så enkelt att det är intuitivt att komma igång direkt. Dra och släpp, högerklicka för att få lite fler alternativ. Allt sparas direkt på ditt konto i molnet och bilderna kan laddas som jpg, png eller pdf.

Hur vet man om ett program är bra?

Första steget som avgör om en ny SaaS är något som tillför ett konkret värde är när det är dags att ta klivet från att köra gratisversionen till att knyta upp sig på en månadskostnad. Så småningom når man dit, eftersom dom där funktionerna som ger grädden på moset är ett vattendelare huruvida det är en kul grej eller något som faktiskt tar plats i lådan med verktyg för webben.

Men det är först över tid som man verkligen kan se vad som är riktigt användbart eller inte. Det handlar inte om lösningen i sig, utan om hur det löser just mitt problem till vardags. En hel del tjänster är hur bra som helst, men ändå använder jag dom rätt sällan eftersom mitt behov faktiskt är ganska begränsat. Helt enkelt: Hur ofta loggar jag in och använder tjänsten?

För den med lagom behov av grafisk design

Är du en liten organisation har du förmodligen inte råd att anställa en grafisk designer eller lägga ut jobb så fort du behöver en bild till bloggen eller en facebookannons. Eller så vill du kunna göra riktigt snygga anslag att sätta upp på kylskåpsdörren i fikarummet och känner att Word inte riktigt har allt. Adobes program som Photoshop kostar inte bara en del pengar, det kräver också en hel del hantverksskicklighet av användaren.

Det går utmärkt att komma igång med ett gratiskonto i Canva som är tillräckligt bra för att göra det du behöver. Inga vattenmärkningar eller reklamstämplar på din design, men med lite färre funktioner och möjligheter att organisera sitt arbete.

Därför underlättar det livet i längden att uppgradera till ett företagskonto för en hundring i månaden. Det ger möjligheter att skapa mallar, sätta företagets profilfärger och typsnitt för att få en röd tråd i den grafiska produktionen på ett väldigt enkelt sätt, utan att behöva pilla med inställningar och färgkoder.

Canva designprogram dela in i mappar

Betalversionen ger bättre struktur.

Canva lär upp dig

Eftersom Canva inte förutsätter några förkunskaper lär dom även upp dig. Ett fantastiskt nyhetsbrev, som även går att läsa på bloggen, förklarar olika koncept som att matcha typsnitt och färger till att ge inspiration på snygg design inför storhelger. Allt på rätt nivå, för att vem som helst ska kunna ta till sig innehållet.

Däremot är inte Canva komplett så man ska vara medveten om vad syftet är för att inte bli besviken. Det handlar om att göra snygg grafisk design på ett enkelt sätt, inte att redigera bilder. Möjligheterna att beskära är till exempel väldigt begränsade, du kan inte bearbeta olika element på ett bra sätt och arbetar inte med lager.

Det finns en bank med olika element och bilder man kan använda sig av, en hel del är gratis annars kostar det en dollar. Men bilder och andra element kan behöva förberedas innan dom laddas upp till Canva om man inte nöjer sig med deras bank.

Komplettera med Gimp

Ett bra gratisprogram (open source) är Gimp som laddas ned till datorn. I Gimp kan du klippa, beskära och arbeta med bilder som sedan ska användas laddas upp i Canva. Det är ett lite mer komplicerat program och alltså ingen SaaS där du behöver ett konto eller ger plats i molnet för att spara ditt material. Är du å andra sidan en canvaanvändare så är kanske inte dina behov mer avancerade än att du kan lära dig det du behöver ganska snabbt.

Redigera bilder till Canva i Gimp

Redigera i Gimp och ladda upp till Canva

En fördel med välspridda gratisprogram är alltid att någon annan med största sannolikhet har haft ett problem före dig. Lösningen finns därför en googling bort. Skriv in din fråga och du hittar en enkel guide i något blogginlägg eller tråd på ett forum för hur du ska göra. Det har i alla fall funkat för mig hittills.

Berätta gärna om dina erfarenheter av Canva eller dela det här inlägget om du känner någon som skulle behöva ett gratis designprogram.

Om författaren Torbjörn Sandblad

"Jag lever digital kundkommunikation varje dag med en passion för att hitta rätt vägar för rätt budskap. I kombination med min bakgrund som företagsekonom och ett flertal år som säljare ute på fältet ser jag hur den digitala marknadsföringen både kan ge fantastiska data och samarbeta med det personliga mötet för att förbättra försäljningen och nå affärsmålen. Alla mina blogginlägg har som syfte att ge en ny idé eller insikt för hur ni kan bli ännu bättre på att nå ut till era kunder i digitala kanaler."

följ mig på: