Hur funkar Google Ads (AdWords)? – Sustenta Communication

Hur funkar Google Ads (AdWords)?

Google Ads är kort och gott Googles annonsplattform som bytt namn från AdWords. Det är i Ads man hanterar annonsering i bland annat sökresultatet.

Den här artikeln går igenom vad Ads är, några saker att tänka på om du vill annonsera och vilka fördelar du får genom att annonsera på Google. Vill du ta en genväg har Sustenta ett uppstartspaket för att få hjälp att komma igång, läs mer här.

Så fungerar Google Ads

Med ett konto i Google Ads kan du annonsera i hela Googles annonsnätverk, inte bara i sökresultatet. Du kan även annonsera på bland annat webbplatser Google samarbetar med och på YouTube.

startsidan googles sökresultat

Men här kommer vi att fokusera på världens viktigaste annonsplacering: Googles sökresultat.

Sökresultatet bygger på att Googles algoritm levererar ett svar på en sökfråga du ställer genom deras sökmotor, en googling alltså. Svaret kan bestå i en länk till en webbplats eller en annons. (Det finns några andra sätt också, men dessa är mest grundläggande.)

Högst upp i listan med sökresultat finns plats för upp till fyra annonser. Dessa auktioneras ut bland företag som vill synas för just den sökfrasen. Det kan även finnas annonser längst ned på sidan. Antalet varierar med intresset för ett sökord.

vad är annonser och vad är inte

Övriga sökresultat, kallas för det organiska sökresultatet, som Google väljer ut det genom att bedöma var det bästa svaret på sökfrasen finns. Hur sökmotoroptimering går till går kan du läsa mer om här.

Därför är det så viktigt

Kunder som ska handla är ofta ute och googlar innan köpet. Det företag vars produkter och tjänster hamnar högst upp har en stor fördel för att få affären.

Eftersom Google har en enorm marknadsandel för informationssökning är sökresultatet världens enskilt viktigaste annonsplats.

Så visas dina annonser

Annonseringen i sökresultatet skiljer sig från traditionell annonsering där du betalar för att visa annonser på en viss yta. Genom Ads bestämmer du vilka googlingar du vill visa annonser i samband med.

Du väljer ut dina sökfraser och sedan delas annonsplatserna ut genom en automatisk auktion när någon googlar. Det är inte säkert att dom visas varje gång, men du sätter ramarna för vilka auktioner du vill vinna.

Tänk som en kund

När du utformar en traditionell annons är det du som styr budskapet och uttryckssättet. Men nu är det kunden som bestämmer vad hen ska googla på. Om du förstår det kommer det att gå bra, annars kommer dina annonser inte att visas.

Därför gäller det att tänka som en kund.

Du kanske säljer “kvalitativ bordtennisutrustning”, men kunder letar troligtvis oftare efter “bra pingisbord“. Det är kundens googling som avgör, inte vad du vill kalla dina produkter eller tjänster.

Lista på sökord

Du tar fram en lista på sökord som du vill synas för. Det vara ett enda ord eller en lång lista med hundratals ord och fraser.

För att göra det lite enklare så att du inte måste fundera ut alla tänkbara alternativ, har Google tre olika matchningstyper som avgör hur exakt sökningen måste vara för att din annons ska visas.

En bred matchning kan innebära att annonser för dina pingisbord visas i alla sökningar som innehåller ordet “pingis“. En smalare matchning (Ads kallar det exakt matchning) innebär att det är vid sökningar på just “bra pingisbord” som du vill visa annonser.

Du kan också lägga in negativa sökord, alltså ord som innebär att annonser inte ska visas. Om du har en bred matchning för “pingis” kanske du inte tror att den som googlar på “pingisresultat” ligger nära ett köp.

Då kan du lägga in “resultat” som negativt sökord för att inte kasta bort annonspengar på den som inte är köpbenägen.

Skriva en annons

Annonserna i Ads i sin renaste form är egentligen väldigt enkla. En rubrik och ett par rader text. Bara att skriva ihop nått och köra alltså?!

så skriver man annons i adwords

Nja, rent tekniskt räcker det faktiskt. Men du annonserar för att i slutändan få avkastning på din investering. Så för att inte kasta pengarna i sjön (och sen skylla på att “googleannonser inte fungerar”) krävs det lite mer.

Först och främst finns det ett antal inställningar du bör göra. Vi kommer strax till dom. Men återigen gäller det att tänka som en kund.

Den som googlar har ett syfte och en fråga att få svar på. Ju bättre din annons kan svara på intentionen med googlingen, ju större möjlighet att den blir en succé.

Därför måste du fundera på vad kunden vill veta. Svara på frågan. Leverera en lösning och var relevant i förhållande till vad kunden är ute efter.

Du har inte mycket plats på dig så var kort, kärnfull och tydlig med ditt erbjudande. För att testa vad som funkar bör du skriva flera annonsvarianter som slumpmässigt visas för olika kunder.

Med tiden kommer Google köra den som ger bäst resultat oftare och du kan enkelt ta bort sämre varianter.

Annonsgrupper

Att försöka rikta sig mot alla samtidigt innebär att du inte kommer att vara relevant för någon.

Lösningen heter annonsgrupper. Det innebär att du delar upp sökord i olika grupper och kan rikta olika annonser mot varje grupp. Då ökar möjligheterna stort för att väcka ett intresse hos den som googlar.

Att annonsera pingisbord och pingisracketar i samma annons blir väldigt trubbigt. Dela upp sökorden i två annonsgrupper och skriv olika annonser för olika produkter så att annonserna riktar sig mot den som googlar.

Den som söker efter pingisbord får då se annonser för pingisbord och den som söker efter pingisracketar får se annonser för pingisracketar. Ganska bra va?!

Fler inställningar

Det finns många inställningar man kan göra för att bättre anpassa annonseringen.

Bland annat går det att ställa in vilket land eller vilken stad man vill annonsera mot. Har man en fysisk butik i Norrköping är det förmodligen en dålig investering att visa pingisannonser för skåningar.

visa annonser för specifik plats i adwords

Det går också att ställa in ett annonsschema så att annonser bara visas när butiken är öppen eller då folk är mest benägna att göra beställningar.

Vi går inte in på alla inställningar här, men det finns flera.

Tillägg

Tillägg innebär extra länkar och information man kan få med i sina annonser. Det finns ett antal tillägg att välja mellan som att lägga till en adress, ett telefonnummer eller information om tjänster.tillägg i google adwords

Det är frivilligt att använda tillägg, men det har flera fördelar att göra det. Dels tar annonsen upp mer plats (så att konkurrenternas annonser trycks ned). Men kan också ge ett bra intryck och leda till fler klick.

Vad kostar det?

Du bestämmer själv hur stor budget du vill lägga och det är klicken som kostar. Får du inte klick så kostar det inget.

Priset för ett klick varierar väldigt mycket beroende på konkurrensen och det kommersiella värdet. Ett klick kan kosta från under en krona till Sveriges dyraste klick som kostar mellan 400-500 kr.

Du sätter en dagsbudget och ett tak för vad du kan tänka dig att betala. Men det går att pausa eller justera när du vill och du förbinder dig inte för något.

Bra annonser kostar mindre

Vilken annons som ska visas bestäms genom en auktion. Men det är inte bara ekonomi som vägs in, utan även annonsens relevans. Bra och relevanta annonser får därför en lägre kostnad per klick än dåliga.

Det är kunderna som bestämmer vad som är bra.

Google vill nämligen två saker:

  1. Att folk ska få svar på sina frågor (för att fortsätta använda Gooogle som sökmotor).
  2. Att folk ska klicka på annonser (eftersom det är så Google tjänar pengar).

Kan du svara på googlingarna med dina annonser och få folk att klicka kommer kort sagt din annonsering bli effektivare och billigare.

Hjälp att komma igång?

Även om det kan verka hanterbart är det en hel del att tänka på för att lyckas med annonseringen på Google. Därför kan det vara bra att ta hjälp.

Sustenta har ett enkelt paket för att komma igång smidigt med annonseringen på Ads. Då kommer du igång snabbt för att snabbare få resultat av din annonsering.

Läs vad det kostar, vad som ingår och hur det funkar här.